Ta dig runt

London är en väldigt stor stad men dukan ta dig till en hel del bara genom att gå mitt inne i smeten. Problem kan dock uppstå efter ett tag; kanske har du ont i fötterna efter en lång dag av shopping, eller så kanske du plötsligt inte har så gått om tid som du faktiskt trodde? Oavsett anledning så finns det många alternativ när det kommer till att förflytta sig i London – här har du några av de vanligaste!

Tunnelbana

Ett av de bästa sätten att ta sig runt i London är definitivt med tunnelbanan. Den är oerhört smidig och det finns tunnelbanestationerpraktiskt taget varje gatuhörn. Det är världen äldsta tunnelbana, som invigdes 1863. Varje dag rör sig tre miljoner passagerare längs tunnelbanans sammanlagt 402 kilometer spår, med 270 hållplatser att välja på.

Tunnelbanan har blivit en ikon för London, med massvis av souvenirer som avbildar den ikoniska kartan. Alla linjer har olika färger och har ritats ut på ett oerhört stilrent sätt. Det är därför inte svårt att lära sig åka kollektivt i denna stad. Även om det kan kännas krångligare än att bara ta en taxi så kan det vara värt att ge det en chans. Du kommer spara mycket pengar på att avstå taxametern, missar du tåget dröjer det inte många minuter förrän nästa står på perrongen.

Buss

Även bussarna är något som har blivit som en symbol för huvudstaden. Det är de stora, röda dubbeldäckarna. Även bland bussarna är nätet väletablerat och välutbyggt, och det är lätt att förstå systemet bakom det. Det finns över hundra busshållplatser i centrala London och då säger det sig själv att det är det lätt att ta sig fram med hjälp av bussarna.

Ett litet tips är att skaffa dig ett Oyster card när du är där. Det fungerar som en resekassa som du kan toppa upp när du ska ta dig fram via kollektivtrafiken. Hur mycket en biljett kostar beror på zonerna, åker du tunnelbana så dras inte beloppet förrän när du går ut genom spärrarna igen. Så vill du spara in på taxiresorna och hellre vill spendera pengarna på Londons fantastiska restauranger är den kollektiva trafiken ett bra val ifall du inte kan gå dit du ska.

Taxi

Även Londons taxibilar har ett ikoniskt utseende. De har nämligen, till skillnad från taxibilar i Sverige, ett enhetligt utseende. De är svarta, mellanstora bilar med en väldigt mjuk design och är väldigt lätta att känna igen. Förarna är även oerhört välutbildade. Det finns ett test vid namn ”the knowledge”, som taxichaufförer måste klara av för att få sin taxilicens. Testet involverar att veta namnet på 25 000 gator och 20 000 landmärken inom en radie av nästan tio mil av Charing Cross.

När du ska få tag på en taxi är det också annorlunda mot hur det är i Sverige. I London ringer du inte ett nummer och bokar en taxi, du ropar heller inte ”taxi!” som du kan tänkas göra på många andra ställen. Du ställer dig istället vid vägkanten och lyfter armen, så kommer någon och hämtar dig. Ser du en bil där lampan på taket lyser innebär det att den är ledig och tillgänglig. Är lampan däremot släckt betyder det att den är upptagen. Eftersom att det finns runt 21 000 taxibilar i London enbart, så är chansernastoraatt du slipper vänta länge på en bil med en tänd lampa.