Buckingham Palace

Vad kan vara mer av en symbol för London än den brittiska regentens hem? Drottningens hem och officiella residens är Buckingham Palace. Det har det varit sedan 1837, då Victoria var regent. Även om du inte kan bo på Buckingham Palace, kan du ändå bo som en kunglighet. Det finns många lyxhotell runtom i London, om du har pengarna att spendera på en fantastisk upplevelse.

Bådepalatset Buckingham Palace och dess användningsområden har ändrats mycket genom åren. Den har fallit både i och ur händerna på den brittiska kronan. Vissa monarker har föredragit sekretess och ett ständigt undangömt privatliv, medan andra har arrangerat många stora baler. Idag är det något av ett mellanting, där den största tillställningen är ett så kallat ”Garden Party”, där det kan vara så många som 8 000 gäster inbjudna. De bjuds då på te och ser drottningen anlända ut ifrån slottet.

Big Ben

En otroligt ikonsk del av Londons skyline är Big Ben, det vill säga klocktornet i Palace of Westminister. Den invigdes 1859 och sitter som en del av Victoria Tower, vilket är det norra klocktornet. 2012 uppkallades tornet efter Elizabeth II, alltså Storbritanniens nuvarande regent som har suttit på tronen i över 65 år. Därför är det en fantastisk symbol för London på mer än bara ett sätt.

I över hundra år efter sin installation var Big Ben världens enda fyrsidiga tornur. Det är byggt i nygotisk stil och tornar 96 meter över marken. Höjden gör därför att det syns från många skilda platser. Själva klockan är känd för att alltid gå rätt, till och med under kriget när bomber föll över staden. Klockan tickar på än idag som den ska även om den då och då tvingats stå tyst och stilla i perioder under reparation.

Westminister Abbey

Big Ben är inte det enda landmärket i London i gotisk stil, utan det är även Westminister Abbey. Kyrkan byggdes för över tusen år sen och har sen dess haft många arkitekter, då den ursprungligen byggdes i normandisk stil. Den renoverades och uppdaterades dock efter ungefär 200 år. Den används idag främst för att viga kungligheter, där det senaste brudparet prins William, hertig av Cambridge och Kate Middleton vigdes 2011. Utöver det är det även många icke-kungliga profiler som är begravda här, såsom Isaac Newton och Charles Dickens. 1987 blev Westminister Abbey utnämnt till ett av Storbritanniens världsarv.

London Eye

Om du söker en utsikt från 170 meter över marken kanske du ska passa på att åka London Eye. Det är ett gigantiskt pariserhjul på kanten av floden Themsen, vilket ger upphov till en fantastisk vy. Hjulet består av 32 gondoler, där som mest 25 personer ryms i en gondol. Hjulet restes för att fira det senaste sekelskiftet och öppnades för allmänheten i mars år 2000. På drygt en halvtimme kan du åka ett helt varv och njuta av en utsikt med en räckvidd på 40 kilometer i samtliga riktningar.